Det bidde ingen svamp

utan det blev en himla, vilsen, lång vandring genom skog och mark. Jag och mamma skulle gå till Gredeby idag trots det fina badvädret -jag får barnen imorgon och börjar jobba nästa vecka så det var nu eller inte alls.
När vi kom upp till Gredeby gick vi en annan väg än vi brukar och på den vägen är det. Eller på den vägen är det inte. Beroende på hur man ser det. Vi gick iaf i nästan 5h, runt 2,5 mil och ungefär 25 000 steg på min stegräknare. Vi visste att vi var i skogen men inte i vilken skog till slut. Ett tag trodde jag att vi var i Harstorp och fick nästan panik -HUR skulle vi orka gå tillbaka till Nättraby därifrån. Men vi fortsatte att gå och gå..
Vi såg en grävling, igelkott, ekorre, kopparödla och en himla massa fjärilar. Men bara 4 st kantareller. Och de hittade jag innan vi ens kommit in i skogen.


Snacka om att vi var trötta och vilsna när vi efter några timmar kommer fram till en stor asfalterad väg och läser Skallehult på brevlådorna. Var F-N ligger Skallehult då? Vi stannade en man på cykel, som visade sig vara turist från Holland men han kunde försklara på engelska att om vi fortsatte på samma väg i ca 2 -3 km så skulle vi komma till Nättraby. Efter en lång stund ser vi Nättraby Bruk och kommer fram vid gamla brandstationen. Jaha..det var den svampplockningen det. Och jag bara vet att det finns massa massa svampar som väntade på oss i "den riktiga skogen".


Imorgon kommer barnen igen. Vi ska ju byta veckor och därför blev det en halv vecka var denna gången och på måndag börjar Morgans vecka igen. Jag har ju fått besked om att jag ska jobba v 32 och v 33 på Äventyrsförskolan men idag meddelade en av de anställda där att jag nog ska jobba v 33 - v 34. Får helt klara besked om det på fredag.
Imorgon tänkte jag åka in till stan eftersom jag lovat Felicia och Fanny att vi ska åka Spättan vilket jag själv inte gjort sedan 80 -talet någongång.. Vi ska också köpa present till storasyster (34) och systerdotter (18) som firas tillsammans på fredag. Har kommit på såå bra present till 18 åringen men inte till systerystern..men det kommer nog..

Ikväll ska jag se någon film tänkte jag -igår skulle jag gjort så mycket men inget blev gjort. Det blev soffa och tv hela kvällen och So you think you can dance. Idag vet jag redan vilka som åker ut (tack vare Youtube) så det blir film istället. Funderar på att ta en kaffedrink men vet inte än. Ska ju helst sova inatt också :S


Öppna din dörr

...var den låten som inledde den återigen underbara utekonserten med Tommy Nilsson på Kastellet. Tredje året i rad med samma artist och samma låtar men minst lika bra detta året. Han vet hur man får igång en publik och det är så mysig stämning över allt att man bara njuter. Detta året var det många låtar som berörde mig mer än de gjort innan och när jag lyssnade på dem hemma idag funderade jag på varför jag inte lyssnat på alla hans texter innan. Många låtar från förra skivan skrev han under sitt uppbrott med Malin och jag förstår precis hur han menar och känner i de låtarna.
Eftersom jag gillar youtube (nähe) kommer här en fin video med en av hans mest underbara låtar och en av mina favoritfilmer från Disney..håll till godo..Låten börjar ca 2:10.

Låten ger minnen från många tryckare med Marcus J på disco i Lyckeby medborgarhus 1994..Fast videon förknippas inte med den minnena..haha..

Men man ska inte glömma bort Tommys andra låtar han spelat in, t.ex.: En dag, Vi brann, Amelia, Maybe we're about to fall in love, Miss my love, Allt som jag känner, Tro på människan och En annan vind som är bra allihopa. Han avslutade som alltid med A whiter shade of pale som han gör såå bra!

I år kändes det inte som att det var lika mycket kaos vid färjan hem även om det kan göras smidigare och det verkar som att många åkte hem tidigare eller hade ordnat med båtskjuts för inte åkta alla de 1000 människor från Kastellet färjan in mot stan. Kan ju också bero på att en stor del av besökarna bor på Aspö (?).

I natt sov jag på Långö och åkte hem i eftermiddags. Tänkte åka hem och bara byta om för att åka till Rosenholm och leta lite svamp igen men det är för varmt för att springa runt i skogen -myggen älskar mig och det finns gott om dem en varm dag i fuktig skog. Imorgon kommer mamma till Nättraby och vi ska ut i skogen istället.
"Svaaampaaarna!"


Att skriva av sig lite...

...kan vara ganska skönt ibland. Jag vet ju iofs inte vilka som läser min blogg men blir det för personligt så blir det.
för långt och kanske tråkigt inlägg idag ;)

Jag började läsa på lärarutbildningen i Växjö hösten 2004 när Felicia var 9 månader. Det var något som jag tänkt på länge, att läsa till förskollärare alltså. Första terminen var grym med 4-5 dagars pendlande i veckan och dagar som varade från att man gick upp strax efter 4:30 tills man kom hem vid 19:30 och då skulle hinna med att duscha, äta mat, plugga och sedan umgås med familjen. Jag mådde inte alltid så bra men bet ihop då man inte vill verka svag och på väg att misslyckas. Utbildningen fortsatte med olika studietakter i olika terminer och antal dagar som man var i Växjö varierade också väldigt mycket.

Under hösten 2005/våren 2006 började jag må dåligt med mycket yrsel, huvudvärk, eksem och panikkänslor. Jag hade värk i axlar och rygg samt ökade i vikt. Efter kontakt med VC gjordes många olika prover och undersökningar,  visade det sig att jag hade ett flertal muskelinflammationer i rygg och nacke vilket gjorde att svullnaderna tryckte på syn- och balansnerverna och därav yrseln, huvudvärken och synrubbningarna. Jag blev rekommenderad att sjukskriva mig och att börja ta hand om mig själv, dvs träna min muskellösa kropp. Det gjorde jag, kanske, inte så mycket, eller inte alls.. Hade inte tid! (bra ursäkt till mycket).
Efter månader av behandling hos sjukgymnast hade de flesta av mina muskelinflammationer försvunnit men min vänstra trapezius var stel och än idag så bråkar den när det blir mycket.
Tanken var att jag skulle gå ner ett antal kilo i vikt för att genomgå en bröstreduktion men jag hann inte gå ner alla de kilona innan sommaruppehållet på operationskliniken och sommaren 2006 blev jag istället gravid med Fanny.

Efter att Fanny kom så har jag vid flera tillfällen försökt komma igång med mina promenader men hittar inte alltid den tid som behövs eller inte motivationen som måste finnas. Jag kan köra stenhårt i några veckor men sedan går luften ur mig och då är det tröstätaren Angelica som kommer fram. Att man sedan mitt i allt bestämmer sig för att separera och bryta upp ett 8 årigt förhållande hjälpte inte. Jag har under våren ökat igen.

För ca 1 år sedan tog jag kontakt med VC och sa att jag behöver medicinsk hjälp för att gå ner i vikt för när jag väl kämpar i veckor så händer absolut ingenting. Efter ett samtal med läkaren berättade hon för mig att inte nog med att jag lider av fetma men också att det är stressrelaterat och det är en av de jobbigaste faktorerna att ta itu med. Hon förklarade att när man stressar så utsöndras kortisol vilket är ett hormon som kan omvandlas till fetter -detta då vid kronisk stress.


Våren har varit ganska kämpig, vikten ökade och pengarna slutade komma in. Fick pengar av CSN i maj och efter det har jag jobbat halva juni men a-kassan har inte kommit igång ännu vilket gör att jag just nu ligger ganska mycket minus i pengaväg. Har fått låna här och var för att kunna köpa mat och betala räkningar. Det är inte kul när man för en gångs skull har semester med sina barn och inte kan göra något med dem. Visst kan man gå till lekpark eller badstrand -det är ju gratis men vi kan inte köpa någon glass eller göra något särskilt. Inga stora grejer men ni vet vad jag menar. Allt kostar ju nästan pengar idag. Resan till Öland betalade Morgan just då och sedan har jag lånat pengar för att betala honom en del av semestern.
Och det tråkiga är när man märker att alla de stressymptom som funnits latent nu kommer fram igen. Eksem som blossar upp, yrsel och migränanfall som kommer ganska ofta. Och det som är ännu tråkigare är att det är barnen som ibland drabbas då man har väldigt kort stubin och ryter till även om det inte behövs. Det är ju inte det jag menar eller vill men stressen över ekonomin och hälsan tar över. Trist men sant.

Har sedan i våras sökt 13 olika tjänster inom barnomsorgen men inte fått något av dem. En av orsakerna är att jag inte har så mycket erfarenhet då jag mest varit korta perioder på olika ställen. Men också att mitt examensbevis inte är klart då jag inte ännu lämnat in och redovisat mitt examensarbete. Ännu en sak som ligger och grämer mig. Examensbeviset och körkort -det är mina mål inom den närmsta framtiden. Och så min egna hälsa såklart.

Nej FYY vilket tråkigt blogginlägg idag, fast jag varnade er i början så har ni nu orkat läsa hela vägen hit..tack!

Nu ska jag snart fixa mig. Ska till Aspö för att lyssna på Tommy Nilsson på Kastellet. Blir 3:e året i rad nu. Blir säkert lika bra i år som de andar åren. Vi hörs snart igen.
Kram melaqe

tatuering

Snart är jag nog beredd att skaffa en tatuering. Tror jag. Kanske. Eventuellt. OM jag bara hade haft pengar till det och OM jag bara kan få fram det där motivet som jag ser så klart och tydligt inne i mitt huvud.
Utan att ge för mycket av mina idéer så kan jag berätta att jag vill ha en tatuering med en djävul och en ängel -alla har vi ju en god och en ond sida. Min goda sida väger över hos mig och det är därför ängeln ska synas lite mera än djävulen.Mitt smeknamn melaqe betyder just ängel på albanska och det namnet fick jag av mina kompisar från förr.

2 till priset av 1?

Idag har jag blivit 2barns mamma igen! Felicia har varit med Morgan och hans föräldrar i Stockholm för att hälsa på hans syster som bor där sedan några år tillbaka. Från början var det väl inte tänkt att hon skulle följt med men nu ville hon det och eftersom det kan vara skönt för syskon att komma ifrån varandra ibland och att få lite ensamtid med vardera förälder så åkte hon. Jag har nu haft bara Fanny hemma sedan måndag kväll tills idag fredag eftermiddag.
Att man kan glömma såå fort vilken skillnad det gör att ha ett eller två barn. Det är nog som det sägs -att det är det störst skillnaden -just mellan ett och två barn och att om man sedan skaffar fler så är det inte lika stor skillnad. Jag köper det argumentet!

Felicia var ca 3½år när hon blev storasyster och då hade man blivit van vid att ha en stor tjej hemma, hon har alltid varit självständig och duktig på allt men sedan kom en liten bebis och då hjälpte det inte alltid att man hade en stor tjej eftersom man hade just en liten att ta hand om. Förstår ni vad jag menar? Att det blev en sådan stor omställning. Men nu är det en bra period då de är i sådana åldrar att de kan leka tillsammans eller att Felicia kan "läsa" för Fanny även om det ibland kan vara jobbigt att vara storasyster och "dras med" en efterhängsen lillasyster som vill göra allt likadant.

Fanny är en "typisk" lillasyster som gärna piper och gnäller om hon inte får som hon vill, gärna åker vagn mer än hon behöver och verkar ibland mindre än vad hon egentligen är. Fast de senaste två veckorna har hon börjat bli stor! Hon har numera blöjor endast när hon sover och oftast är den torr på morgonen men visst kan det hända små olyckor ibland och nr 2 har vi inte kommit överrens om än hur och var man ska göra det..hmm..Att hon är en "typisk" lillasyster kan ju kanske vara för att föräldrarna behandlar henne som den lilla men vi behöver ju inte gå in på det och kritisera dem just nu..harkel..

Idag var vi och lämnade hennes nappar i det lilla nappträdet på Dragsö. Hon har inte använt dem på nästan 2 veckor men ändå var hon lite osäker på om hon verkligen skulle hänga upp dem. Hon har verkligen haft napp ofta -hemma -för så fort hon kom innanför dörren på förskolan så la hon nappen i den lilla asken men så fort vi skulle hämta henne så blev hon gnällfis och pep fram: "e min papp?".

När Felicia hängde sina nappar där i maj 2006 så trodde vi det skulle bli jobbigt då hon hade napp ganska ofta- två ggr under samma dag frågade hon efter nappen men skrattade när vi sa "ja, var är dina nappar?". Hon önskade sig en röd cykel som Lotta har och vi köpte därför en liten 12" till henne samma dag.
Idag frågade jag Fanny vad hon ville ha i affären efter att hon hängt upp napparna. "Chips och cola", sa hon..Okej, men vad vill Fanny ha för någon sak i affären; leksak, något till huset (Fisher Price Little People), en ny bok eller något roligt att leka med? Svaret blev: "Chips, cola och målarbok". jaha..det blev en billig present till en stor tjej. Tror att hon har fått lite för mycket av mina dåliga gener..suck..Men hon fick ännu en gosekatt för att hon var såå duktig.


Zlatan Ibrahimovic

Ja så var det väl klart att Zlatan Ibrahimovic går till Barcelona. Själv är jag inte superintresserad av fotboll och inte heller har jag något speciellt lag som jag hejar på men jag kan tycka att både Barcelona och Real Madrid spelar bra fotboll, den som jag kan slötitta lite på. Många stora stjärnor med stora ego såklart men det kan göra skillnaden i en match -om en spelare tricksar lite..
Zlatan är en sådan spelare, som gillar att framhäva sig själv men det finns så mycket roligt med honom att jag nästan alltid ler när man ser honom på tv. Har ni sett när Annika Lantz imiterar Zlatan i Parlamentet? Det är så fruktansvärt kul och sant men hittade tyvärr inte det utan ger er istället ett roligt klipp från Robins, en skånepåg som påminner mycket om just Zlatan.
Förresten, om man nu tycker det är konstigt att Michael Jackson har vita barn så kan man ju också kolla några extra gånger på Ibrahimovics söner som inte verkar ha mycket likheter från sin pappas sida..eller?


bloglovin


melaqe


Följ min blogg med bloglovin

generation: dans?

Jag har ett program på tv som jag gärna följer om det finns tid och möjlighet: So you think you can dance! Jag har sett 3 av de tidigare 4 säsongerna och jag blir så inspirerad och imponerad av deras dansuppvisningar. Förra säsongen var det helt rätt topp 4 och vinnaren (killen i klippet) var såå värd det!

Detta året känns ganska tufft, i alla fall bland killarna, och jag har 2-3 favoriter bland dem men även 2-3 av tjejerna som är otroligt duktiga!

När jag såg ett av avsnitten så kom jag på mig själv fundera över dans och vad man har för relation till det. Själv är jag urusel på att dansa, har noll koordinationsförmåga och är klumpig som få men jag har alltid velat dansa som de gör i Dirty dancing -ni vet den känslan man får när man hör Hungry eyes eller Time of my life. Och då kom jag att tänka på allt som vi 80 talister vuxit upp med i dansväg: Fame, Flashdance, Dirty dancing, Footloose, Grease och Lambada -inte konstigt att man känner rytmen i benen när de underbara musikstycken från denna tid spelas! Personer som John Travolta och Patrick Swayze har fått dansen till något häftigt och det ansågs inte längre töntigt att vilja dansa.

90 talisterna däremot växte upp med MC Hammer, europop och man började även utveckla den moderna dans och jazz. Den senaste generationen växer nu upp med High School Musical och stilar som krumping, popping och locking som man kan säga är varianter av den ursprungliga hiphopen.

Dans kan förstås av människor runt om i världen oavsett ålder och språk. Det universala språket.

Jag var såå kär i Danny och Leroy..haha..Och nu vet jag varför jag kände igen Debbie Allen när hon var gästdomare i "So you think you can dance" -hon var ju dansläraren som bankar käppen i golvet i inledningen. Cirkeln är sluten!

Michael Jackson

När jag skulle uppdatera min blogg så kollade jag lite på Youtube -lite research inför ett kommande inlägg- och då kom jag på att jag tänkt att skriva lite om Michael Jackson här. Nu var det nästan 1 månad sedan han dog men det som jag ville nämna hände egentligen någon vecka efter hans död. Jag och Felicia spelade spel i soffan och hade M Jacksons minnesceremoni på i bakgrunden. I slutet av programmet så går hans vackra "dotter" Paris fram till mikrofonen och gör ett uttalande som gjorde både mig och Felicia tårögda. Hon förstod inte vad flickan sa men jag hade förklarat innan att det var en sångare som hade fått ont i hjärtat och dött och nu ville alla göra något fint för honom och att det var hans familj etc..


Några dagar senare talas det om att talet som den här 11 åriga flickan gjorde var planerat och inövat. En himla bra skådespelerska i så fall. Sedan kan man ju alltid spekulera i om de hade sagt till henne vad hon skulle säga eller att hon skulle säga något i slutet men de känslorna känns ganska äkta för mig!

Att det inte är M Jacksons biologiska barn kan nog vem som helst förstå eftersom han föddes som afro-amerikan och även om han nu hade hudsjukdom som gjorde honom vitare (?) så är dessa barnen inte födda som mulatter. Men de är uppvuxna hos honom, utan mamma och nu står dessa barn helt utan föräldrar i en helt ny värld som deras pappa hållt undan från dem. Nu får de gå ut utan masker för ansiktet och enligt källor (som man inte alltid bör lita på dock) så får de visst först nu titta på vanliga tv-sändningar och äta vilken mat de vill.
Huruvida detta är sant eller inte bryr jag mig inte om, jag tänker bara på dessa 3 barn som har gått igenom något tragiskt och inte får sörja ifred. Tragiskt är det också att ikonen och King of pop inte enbart blir ihågkommen för sina hits eller sina moon-walks utan kanske mest för sina operationer, klädval, livsstil och forna åtal om pedofili. DET är tragiskt.

Ville bara lägga in en video med BOUNCE som jag tycker är så häftig, hade nog varit ännu bättre att se den live.

Öland

I förra veckan var jag med Morgan och barnen på Öland. Vi valde att campa på Ekerums camping som vi varit på förut och där finns allt man behöver -nästan lite lyxigt för att vara camping. Stranden är jättefin och det är långgrunt, det finns många olika lekplatser för barn i alla olika åldrar så som barnfamilj är det verkligen semester med lek och avkoppling.

Vi åkte till Öland på onsdagen och var då på campingen hela dagen, på torsdagen begav vi oss till Ölands djur- och nöjespark vilket båda barnen verkligen uppskattade. Vi gick bara förbi poolområdet men ingen av dem var så sugna på att bada då för de ville åka karuseller -det tyckte vi var bra eftersom det finns pool och sandstrand på campingen som är gratis och då är det bra att man använder sin tid till att utnyttja inträdeskostnaden på sådant som inte finns "hemma".
Fredagen kom och gick, vi solade och badade i några timmar men sedan tröttnade vi på den extrema värmen och åkte till IKEA, Kalmar för att äta middag. Där har vi bra mat till bra priser -samt luftkonditionerat varuhus -ME LIKE!
Det var nog en av de lugnast semestrarna vi haft trots våra ekonomiska situationer. Jag tror att det dels beror på vår relation till varandra numera samt att vi nu inte hade "bara några veckors semester" när man ska hinna med så mycket som möjligt utan nu hade vi varit avslappnade i veckor resp. månader och behövde inte använda semesterdagarna för att varva ned. Glada och lugna föräldrar ger glada och lugna barn..Eller?sommaren är kort...

och det mesta regnar bort. Suck. Nu får vädret bestämma sig om det ska vara soligt och varmt eller regna. Som det är nu vet man ju inte från dag till dag eller ens timme till timme hur det kommer att vara -ska man packa ner saker och bege sig till badstranden eller kommer man bli plasksur?

Har fått lite kommentarer om att jag bloggar alldeles för sällan och att när jag väl bloggar så skriver jag för långa inlägg. Därför kommer jag nu dela upp min uppdatering i några olika inlägg så kanske det slipper bli sååå långt.

Sedan jag skrev sist har det inte hänt för mycket. Jag och barnen har varit och plockat bär vid några tillfällen: blåbär, hallon och smultron i skog samt krusbär och vinbär vid vår kolonilott. Har även fyllt på i frysen med ännu mera rabarber. I tisdags var jag, fanny och Malin (systerdotter) i skogen och skulle se om man kunde hitta lite guld och vi hittade tillräckligt för att göra varsin smörgås på kvällen med smörstekta kantareller med lite grädde..mumma..Nu väntar jag bara på att bli barnledig så man kan springa ut i skogen, utan vagn, och leta leta och plocka plocka.. "Svaaaampaarna!"..

tiden går såå fort!

Känns som att bloggen inte är första prioritering under sommaren men det är väl ganska sunt. Ja, om man nu inte har det som jobb och får betalt för det -då hade jag nog kunnat offra lite mera tid och skriva mer intressanta inlägg om både det ena och andra. Nu blir det lite uppdatering av veckan som gått istället.

45 -årskalaset på lördagen kom och gick utan några större överraskningar. "Same as last year" kan man säga. Söndagen och måndagen tillbringades på Tallholmen, enda skillnaden var att jag var barnledig på måndagen samt att jag brände mig duktigt på ryggen i måndags! Hem och badda på aloe calming aftersun lotion!

Tisdagen kom och jag jobbade några få timmar sedan på eftermiddagen blev det bio med storasystern. Vi var på Änglar och demoner, "fortsättningen" på DaVinci koden och baserad på Dan Browns bestsellers. Den varar i nästan 2½h men det som utmärker en bra film är när det inte känns som att man sitter i en instängd, syrefattig biosalong så länge utan tiden går fort. Den rekommenderas och är värd pengarna, men om man som jag köper biljetter billligare genom hgf så är det ju ännu bättre.

När filmen var slut mötte vi upp min systerdotter och hennes kompis som skulle gå på The Proposal och eftersom jag inte känner någon annan som kommer vilja gå på den filmen bestämde jag mig för att utnyttja min sista biocheck och gå med dem på den filmen, Maria följde också med. Så till Hemköp för att handla mer godis och dricka, andas frisk luft och så in i ännu en biosalong.
Som jag har nämnt i tidigare inlägg så är ju min favoritgenre inom film just romantiska komedier så även om jag kände på mig hur filmen skulle sluta så var den så söt och även riktigt rolig på vissa ställen.I lördags, dvs igår, mötte jag upp min syster och hennes vänner på O'learys där vi åt och drack gott en stund innan vi åkte ut med Mattis båt. Det var lite mörka moln men eftersom inget regn utlovats brydde vi oss inte. Men OJ vilket oväder som kom in igår. Jag kan inte komma ihåg att det åskat och blixtrat i så många timmar förut och som det regnade! Vi var genomblöta på kvällen och innan min buss kom hann jag börja frysa med alla de blöta kläderna. När jag väl kom hem och skulle börja stänga fönstrena halkade jag på köksgolvet, i mörkret, som var fullt med vatten och jag slog mitt knä och min armbåge ganska hårt i golvet. Fram med mopp och handdukar kl 3 på natten..hmm..På min balkong var det 2cm vatten på vissa ställen, verkar som att golvet lutar lite där eftersom vattnet inte var över hela golvet.
Jaha..det var sommarvärmen för denna gången, undra när nästa kommer?

På tisdag ska jag på en arbetsintervju för en förskollärartjänst på en förskola i närområdet som jobbar med utomhuspedagogik. Det är ett 100% vikariat som varar till nästa sommar och det hade varit mycket trevligt att få den tjänsten. Annars löser det väl sig ändå hoppas jag, har ju sökt ett 10-tal tjänster i Nättraby och Trossö -området.

Nu ska jag snart fixa lite kvällsmat och förbereda då barnen kommer imorgon 9:30. Planer för denna veckan? Inga än så länge, får väl se hur vädret blir!

RSS 2.0