generation: dans?

Jag har ett program på tv som jag gärna följer om det finns tid och möjlighet: So you think you can dance! Jag har sett 3 av de tidigare 4 säsongerna och jag blir så inspirerad och imponerad av deras dansuppvisningar. Förra säsongen var det helt rätt topp 4 och vinnaren (killen i klippet) var såå värd det!

Detta året känns ganska tufft, i alla fall bland killarna, och jag har 2-3 favoriter bland dem men även 2-3 av tjejerna som är otroligt duktiga!

När jag såg ett av avsnitten så kom jag på mig själv fundera över dans och vad man har för relation till det. Själv är jag urusel på att dansa, har noll koordinationsförmåga och är klumpig som få men jag har alltid velat dansa som de gör i Dirty dancing -ni vet den känslan man får när man hör Hungry eyes eller Time of my life. Och då kom jag att tänka på allt som vi 80 talister vuxit upp med i dansväg: Fame, Flashdance, Dirty dancing, Footloose, Grease och Lambada -inte konstigt att man känner rytmen i benen när de underbara musikstycken från denna tid spelas! Personer som John Travolta och Patrick Swayze har fått dansen till något häftigt och det ansågs inte längre töntigt att vilja dansa.

90 talisterna däremot växte upp med MC Hammer, europop och man började även utveckla den moderna dans och jazz. Den senaste generationen växer nu upp med High School Musical och stilar som krumping, popping och locking som man kan säga är varianter av den ursprungliga hiphopen.

Dans kan förstås av människor runt om i världen oavsett ålder och språk. Det universala språket.

Jag var såå kär i Danny och Leroy..haha..Och nu vet jag varför jag kände igen Debbie Allen när hon var gästdomare i "So you think you can dance" -hon var ju dansläraren som bankar käppen i golvet i inledningen. Cirkeln är sluten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0