Förskola för framtiden?

Något som jag drömmer om är att någon gång längre fram ser mig själv arbeta på/öppna en förskola med inriktning på: hållbar utveckling/ekologi/utomhuspedagogik samt motorik och hälsa. Låter kanske som mycket men om jag förklarar sambandet eller visionerna.

Jag ser framför mig en förskola i ett stort hus nära skogen.


Vi kommer odla egna kryddor, grönsaker och det ska finnas fruktträd och bärbuskar utspridda.


Detta tillsammans med att vi komposterar kommer att lära barnen om miljöhantering, dvs hur vi ska ta tillvara på vår natur och det som vi producerar och slänger bort.


Vi kommer att diskutera kretsloppet och vår plats och skyldighet i det.


Vi ska ha djur på gården. Barn lär sig ansvar på ett annat sätt när djur är inblandade. man lär sig också vad som kommer från djuren osv. Läs gärna materialet som finns på http://www.rede.se/.


Men det är inte bara hållbar utveckling som behövs för att man ska kunna prata om hälsa och välbefinnande och det är där motorik och rörelse kommer in, med motorikbanor på gården och i skogen:


Min förskola får nog ha några ur personalen som bor nära så att allt kan skötas om, har man hand om små barn kan man inte klara av alla de sysslor som krävs för min "minigård-förskola" samtidigt som läroplaner, kvalitetsredovisningar, möten och samtal ska hinnas med. Vi ska ha en kokerska som såklart lagar ekologisk mat och kanske kan vi till slut få en:


Utomhusaktiviteter har alltid fängslat mig fast jag har inte kunnat sätta ord på det men efter min lärarutbildning kan jag nu säga att min specialisering är utomhuspedagogik. Jag har inte riktigt förstått de som är ute bara för att man ska utan man ska ha en tanke bakom. Vad är det jag vill uppnå genom att ha pedagogik utomhus, vad vill jag tillföra barnen i form av lärande? Visst är det gott att laga mat ute men de förskolor som gör det bara för att man ska kunna säga att vi äter ute -det har jag inte förstått. Ingår det i deras koncept -som en Ur och Skur förskola -då hänger jag med!
Mitt examensarbete bygger på just vad några föräldrar och pedagoger tycker om utomhuspedagogik. Vad missar/gynnar de barnen som är på en uteavdelning resp. de som är på en traditionell avdelning som tillbringar mer tid inomhus? Mmm..spännande..håller på med analys och diskussion på arbetet så mycket tankar i huvudet just nu..
Lämnar er med en klassiker som faktiskt på ett sätt tar upp hållbar utveckling i form av nedskräpning och konsekvenser..Eller något åt det hållet..Nostalgi är det iaf ;)

Kommentarer
Postat av: Stina

Då kan vi ha denna förskolan tillsammans! haha.. Tänk om drömmarna kommer i uppfyllelse nån gång! :p

2009-10-15 @ 17:52:22
URL: http://stiiniis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0